آزمایش HPV (اچ پی وی) یا زگیل تناسلی

آزمایش HPV  برای مردان و زنان از جنبه‌های مختلفی مانند روش انجام، ضرورت و استفاده آن متفاوت است. HPV  شایع‌ترین عفونت منتقله جنسی است و اکثر این عفونت‌ها هیچ علامتی ندارند و خود محدود شونده هستند، عفونت پایدار HPV  علاوه بر سرطان دهانه رحم در زنان باعث سرطان‌های آنوژنیتال و سرطان اروفارنکس و زگیل‌های تناسلی در مردان و زنان می‌گردد. جهت درخواست آزمایش hpv (آزمایش زگیل تناسلی) از طریق دکمه زیر اقدام کنید.

آیا آزمایش HPV برای مردان و زنان یکسان است؟
چه نکاتی را دراین‌خصوص باید بدانیم؟

آزمایش HPV برای مردان و زنان از جنبه‌های مختلفی مانند روش انجام، ضرورت و استفاده آن متفاوت است. در اینجا به تفاوت‌ها و نکات کلیدی در خصوص آزمایش HPV برای مردان و زنان اشاره می شود

انوع آزمایش HPV و روش‌های آن

آزمایش HPV در زنان: این آزمایش معمولاً با آزمایش پاپ‌اسمیر (Pap smear) ترکیب می‌شود. در طی آزمایش، از سلول‌های دهانه رحم نمونه‌برداری می‌شود تا حضور ویروس HPV یا تغییرات سلولی غیرطبیعی بررسی شود. این روش به طور مشخص برای تشخیص سرطان دهانه رحم و عفونت‌های پرخطر HPV طراحی شده است. آزمایش HPV در مردان: برای مردان هیچ روش استاندارد و گسترده‌ای برای انجام آزمایش HPV در نواحی تناسلی وجود ندارد. در برخی شرایط خاص، مانند مردان دارای سیستم ایمنی ضعیف یا مردانی که با مردان دیگر رابطه جنسی دارند، ممکن است آزمایش HPV در ناحیه مقعد انجام شود. این آزمایش مشابه آزمایش زنان است، ولی به دلیل نداشتن برنامه غربالگری عمومی برای مردان، کمتر مورداستفاده قرار می‌گیرد.

ضرورت انجام آزمایش HPV

برای زنان: آزمایش HPV  یک بخش ضروری از برنامه‌های غربالگری است که معمولاً برای زنان بین 21 تا 65 سال انجام می‌شود. این آزمایش به دلیل ارتباط قوی بین عفونت HPV  و سرطان دهانه رحم انجام می‌شود. برای مردان: به‌طورکلی، آزمایش HPV  برای مردان روتین نیست، زیرا عفونت HPV  در مردان اغلب بدون علامت است و به‌ندرت منجر به سرطان می‌شود. بااین‌حال، مردانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند یا دارای ریسک بیشتری برای عفونت‌های HPV  پرخطر هستند، ممکن است به آزمایش نیاز داشته باشند.

 
اهداف آزمایش HPV

در زنان: هدف اصلی آزمایش HPV  در زنان، شناسایی ویروس‌های پرخطری است که می‌توانند منجر به سرطان دهانه رحم شوند. این آزمایش معمولاً با پاپ‌اسمیر ترکیب می‌شود تا تغییرات سلولی پیش‌سرطانی را نیز شناسایی کند. در مردان: آزمایش HPV  در مردان در موارد خاصی، مانند سرطان مقعد یا تغییرات پیش‌سرطانی در ناحیه مقعد، ممکن است انجام شود. این نوع آزمایش برای مردانی که در معرض ریسک بیشتری هستند (مانند مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند) کاربرد دارد.

 
دسترسی و شیوع آزمایش HPV

در زنان: آزمایش HPV در بسیاری از کشورها به‌عنوان بخشی از مراقبت‌های معمول زنان ارائه می‌شود. برنامه‌های غربالگری سرطان دهانه رحم به طور گسترده اجرا می‌شوند و برای زنان قابل‌دسترسی هستند. در مردان: آزمایش HPV به طور روتین در مردان انجام نمی‌شود و اغلب تنها در شرایط خاص در دسترس است. به همین دلیل، مردان کمتر از زنان با این آزمایش روبه‌رو می‌شوند.

تشخیص و درمان HPV

در زنان: اگر آزمایش HPV  مثبت باشد، معمولاً اقدامات بعدی مانند کولپوسکوپی (بررسی دقیق‌تر دهانه رحم) یا نمونه‌برداری انجام می‌شود تا تغییرات سلولی غیرطبیعی و پیش‌سرطانی بررسی شوند. در صورت نیاز، درمان‌های مناسب انجام می‌شود تا از پیشرفت به سرطان جلوگیری شود. در مردان: درصورتی‌که عفونت HPV  یا تغییرات پیش‌سرطانی در مردان تشخیص داده شود (معمولاً در ناحیه مقعد)، ممکن است نمونه‌برداری و درمان‌های خاصی انجام شود. بااین‌حال، موارد کمتری ازاین‌دست گزارش می‌شود

 
نقش واکسیناسیون در پیشگیری از HPV

در هر دو جنس: واکسن HPV یکی از مؤثرترین راه‌های پیشگیری از عفونت HPV برای هر دو جنس است. این واکسن به‌ویژه در سنین جوانی و پیش از آغاز فعالیت جنسی بسیار توصیه می‌شود. واکسن HPV می‌تواند تا حد زیادی از انواع پرخطر HPV که منجر به سرطان می‌شوند، پیشگیری کند.

علائم HPV

اگر موارد زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید و آزمایش های مربوط به HPV را انجام دهید. این علائم به این معنی است که ممکن است زگیل تناسلی داشته باشید.

  • یک یا بیشتر توده بدون درد در اطراف واژن، آلت تناسلی یا مقعد؛
  • خارش یا خونریزی از ناحیه تناسلی یا مقعد؛
  • تغییر در جریان طبیعی ادرار (مثلاً شروع به جریان افتادن به پهلو) که از بین نمی رود؛
  • شریک جنسی که زگیل تناسلی دارد، حتی اگر علائمی نداشته باشید.
زگیل ناحیه تناسلی

یک یا چند زگیل روی آلت تناسلی، بیضه ها، کشاله ران، ران ها یا داخل/ اطراف مقعد

زگیل ها ممکن است منفرد، گروهی، برجسته، مسطح یا به شکل گل کلم باشند. آنها معمولاً دردناک نیستند

سرطان مقعد

گاهی هیچ علامت یا نشانه ای وجود ندارد
خونریزی مقعدی، درد، خارش یا ترشح
غدد لنفاوی متورم در ناحیه مقعد یا کشاله ران
تغییر در عادات روده یا شکل/رنگ مدفوع

سرطان آلت تناسلی

اولین علائم: تغییر در رنگ، ضخیم شدن پوست یا تجمع بافت روی آلت تناسلی

علائم بعدی: رشد یا زخم در آلت تناسلی. معمولاً بدون درد است، اما در برخی موارد، زخم ممکن است دردناک باشد و خونریزی کند.

سرطان های اوروفارنکس

گلودرد یا گوش درد که از بین نمی رود؛
سرفه های مداوم؛
درد یا مشکل در بلع یا تنفس؛
کاهش وزن؛
گرفتگی صدا یا تغییرات صدا که بیش از دو هفته طول می کشد؛
توده یا توده در گردن.

انواع HPV | کدام نوع اچ پی وی خطرناک تر است؟

انواع مختلفی از HPV وجود دارد. برخی از انواع آن باعث مشکلات سلامتی می شوند. عفونت های HPV معمولاً به عنوان HPV کم خطر یا پرخطر دسته بندی می شوند.

HPV کم خطر
می تواند باعث ایجاد زگیل در مقعد و ناحیه تناسلی و گاهی اوقات دهان شود. سایر عفونت های کم خطر HPV می تواند باعث ایجاد زگیل در بازوها، دست ها، پاها یا قفسه سینه شود. زگیل های HPV مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد نمی کنند. آنها ممکن است خود به خود از بین بروند، یا یک پزشک ممکن است آنها را در یک روش جزئی در مطب حذف کند.

HPV پرخطر
بیشتر عفونت های پرخطر HPV هیچ علامتی ایجاد نمی کنند و ظرف یک یا دو سال از بین می روند. اما برخی از عفونت های پرخطر HPV می توانند سال ها ادامه داشته باشند. این عفونت های طولانی مدت می تواند منجر به سرطان شود. HPV عامل اکثر سرطان های دهانه رحم است. HPV طولانی مدت همچنین ممکن است باعث سرطان های دیگری از جمله سرطان مقعد، واژن، آلت تناسلی، دهان و گلو شود.

آزمایش HPV به دنبال HPV پرخطر در زنان است. پزشکان معمولاً می توانند HPV کم خطر را با بررسی بصری زگیل ها تشخیص دهند. بنابراین نیازی به آزمایش نیست. در حالی که مردان ممکن است به HPV آلوده شوند، آزمایش معمولا برای مردان توصیه نمی شود. هیچ آزمایش HPV مورد تایید FDA برای مردان وجود ندارد و اکثر مردان مبتلا به HPV بدون هیچ علامتی از عفونت بهبود می یابند.

انواع روش‌های تستHPV

چند روش مختلف برای انجام تست HPV وجود دارد. در طول معاینه لگن می‌توانید آزمایش HPV را در مطب پزشک خود انجام دهید. در این مورد، ارائه دهنده شما در حالی که روی میز معاینه هستید و پاهای شما رکابی است، فرج، واژن، دهانه رحم، راست روده و لگن را معاینه می کند.

تست HPV شامل قرار دادن اسپکولوم (ابزار کوچک) در واژن است تا پزشک بتواند دهانه رحم را ببیند و سپس با یک برس کوچک، کاردک یا سوهان یک نمونه سلولی را تهیه کند. چند ثانیه طول می کشد و باید بدون درد باشد. اگر همزمان آزمایش پاپ اسمیر را انجام می دهید، از نمونه برای هر دو آزمایش استفاده می شود. پزشک شما ممکن است دو نمونه بگیرد، اما این همیشه ضروری نیست. در طول آزمایش، ممکن است احساس گرفتگی یا فشار خفیفی داشته باشید، اما این روند سریع است و نباید به شما آسیب برساند. اگر قبل از آزمایش HPV ادرار کنید، ممکن است راحت تر باشید.

نحوه انجام تست HPV

برای آزمایش HPV، به پشت روی میز معاینه دراز می‌کشید و زانوهای خود را خم می‌کنید. پاهای خود را در تکیه گاه هایی به نام رکاب قرار می دهید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما از یک ابزار پلاستیکی یا فلزی به نام اسپکولوم برای باز کردن واژن استفاده می کند تا دهانه رحم دیده شود. سپس پزشک از یک برس نرم یا کاردک پلاستیکی برای جمع آوری سلول ها از دهانه رحم استفاده می کند. اگر شما نیز آزمایش پاپ اسمیر را دریافت می کنید، ممکن است ارائه دهنده شما از همان نمونه برای هر دو آزمایش استفاده کند یا نمونه دومی از سلول ها را جمع آوری کند.

قبل از تست HPV چه کاری باید انجام داد؟

برای آمادگی برای آزمایش HPV، مراقبت های زیر را می توانید انجام دهید:

  • هماهنگی با پزشک: قبل از آزمایش HPV، با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند شما را در مورد نحوه آماده سازی خاص برای آزمایش راهنمایی کند و پاسخگوی سوالات شما باشد.
  • اطلاعات پزشکی: به پزشک خود در مورد داروهایی که استفاده می کنید، وضعیت بارداری، تاریخچه بیماری ها و عوارض قبلی مرتبط با آزمایش HPV اطلاع دهید. این اطلاعات می تواند به پزشک کمک کند تا تصمیم درستی برای شما بگیرد.
  • زمان آزمایش: بهتر است با پزشک خود تاریخ مناسب برای آزمایش را تعیین کنید. آزمایش HPV بهتر است در میانه دوره قاعدگی انجام شود، اگرچه برخی از پزشکان ممکن است در سایر زمان های ماه هم آزمایش را توصیه کنند.
  • بهداشت تناسلی: قبل از آزمایش HPV، از انجام هرگونه دوش و استفاده از تمامی انواع محصولات تجمیعی تهیه شده برای بهداشت تناسلی خودداری کنید. این شامل استفاده از تامپون، دوش، ضد عفونی کننده و اسپری تناسلی است. این کارها ممکن است تأثیری بر نتایج آزمایش داشته باشند.
  • استراحت و آرامش: قبل از آزمایش، به بدن خود استراحت کافی دهید و از استرس و فعالیت های شدید خودداری کنید. استراحت کافی و آرامش می تواند در نتایج آزمایش تأثیر بگذارد.
  • در حین پریود نباید این آزمایش را انجام دهید. همچنین باید قبل از انجام آزمایش از فعالیت های خاصی اجتناب کنید.
  • از دو روز قبل از آزمایش خود از تامپون استفاده نکنید.
  • از داروهای واژینال یا فوم های ضد بارداری استفاده نکنید.
  • رابطه جنسی نداشته باشید.
آیا خطری برای آزمایش HPV وجود دارد؟

هیچ خطر شناخته شده ای برای آزمایش HPV وجود ندارد. با اینکه آزمایش HPV به طور کلی ایمن و موثر در نظر گرفته می شود، چند خطر بالقوه مرتبط با این روش وجود دارد. توجه به این نکته مهم است که این خطرات در مقایسه با مزایای تشخیص زودهنگام و پیشگیری از سرطان دهانه رحم که به شدت با عفونت HPV مرتبط است، به طور کلی حداقل هستند. در اینجا برخی از خطرات احتمالی وجود دارد:

ناراحتی یا درد: در طول آزمایش HPV، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی نمونه ای از سلول ها را از دهانه رحم یا واژن با استفاده از سواب یا برس جمع آوری می کند. این فرآیند ممکن است باعث ناراحتی خفیف یا احساس فشار یا گرفتگی مختصری شود. با این حال، هر گونه درد یا ناراحتی معمولاً کوتاه مدت است.

خونریزی: در برخی موارد، جمع آوری سلول ها برای آزمایش HPV می تواند باعث خونریزی خفیف شود، به خصوص اگر دهانه رحم ملتهب یا حساس باشد. این خونریزی معمولا جزئی است و خود به خود متوقف می شود.

نتایج منفی کاذب: آزمایش‌های HPV با هدف تشخیص وجود سویه‌های پرخطر HPV که با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند، انجام می‌شود. با این حال، مانند هر آزمایش پزشکی، احتمال نتایج منفی کاذب وجود دارد. این به این معنی است که آزمایش ممکن است در شناسایی ویروس حتی در صورت وجود شکست بخورد. عواملی مانند جمع‌آوری ناکافی نمونه یا زمان‌بندی آزمایش نسبت به عفونت می‌تواند به منفی کاذب کمک کند.

نتایج مثبت کاذب: آزمایش‌های HPV ممکن است نتایج مثبت کاذب نیز ایجاد کنند که نشان دهنده وجود سویه‌های پرخطر HPV در زمانی است که واقعاً هیچ عفونتی وجود ندارد یا فقط سویه‌های کم خطر وجود دارند. مثبت کاذب می تواند منجر به آزمایش های اضافی و اضطراب غیر ضروری شود. برای کاهش این خطر، آزمایش‌های بعدی، مانند پاپ اسمیر یا کولپوسکوپی، اغلب برای تایید وجود سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم انجام می‌شود.

آیا آزمایش HPV برای مردان هم وجود دارد؟

بله، آزمایش HPV برای مردان نیز وجود دارد. اگرچه بیشتر تحت عنوان آزمایش HPV در زنان شناخته می‌شود، اما در مردان نیز می‌توان این آزمایش را انجام داد. دلیل اصلی انجام آزمایش HPV در مردان نیز مرتبط با تشخیص سرطان و زگیلک‌های جنسی است.در حال حاضر هیچ آزمایش تایید شده ای برای HPV در مردان وجود ندارد.

آزمایش HPV برای مردان چگونه انجام می شود؟

CDC آزمایش روتین (که “غربالگری” نیز نامیده می شود) را برای HPV در مردان توصیه نمی کند. CDC همچنین آزمایش روتین برای بیماری های HPV را قبل از اینکه علائم یا علائمی در مردان وجود داشته باشد توصیه نمی کند. برخی از پزشکان برای مردانی که ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سرطان مقعد باشند، تست پاپ مقعدی را ارائه می دهند. این شامل مردان مبتلا به HIV یا مردانی است که رابطه جنسی مقعدی دارند. اگر علائمی دارید و در مورد سرطان نگرانی دارید، لطفاً به یک پزشک مراجعه کنید.

در مردان، HPV عموماً با زگیلک‌های جنسی (زگیلک‌های پوستی و مخاطی در مناطقی مانند آلت تناسلی، مقعد، دهان و حلق) منتقل می‌شود. این عفونت می‌تواند باعث تشکیل زگیلک‌های جنسی، پلیپ‌های آنوس، سرطان سر و گردن رحم، سرطان مقعد، سرطان دهان و حلق، و سایر نوعی سرطان‌ها شود. در رابطه با سرطان دهان بیشتر بخوانید.

مردانی که به فعالیت جنسی مشترک پرداخته‌اند، خطر ابتلا به عفونت HPV را دارند. بنابراین، آزمایش HPV در مردان با ریسک‌های بالاتر از قبیله‌های زنان وجود دارد. اگر یک مرد علائمی از زگیلک جنسی دارد یا برای بررسی سلامت جنسی و احتمال عفونت HPV نگران است، می‌تواند با پزشک خود در مورد انجام آزمایش HPV مشورت کند.

آزمایش HPV در مردان معمولاً با یک روش نمونه‌برداری مشابه به آزمایش در زنان انجام می‌شود. نمونه‌برداری معمولاً شامل جمع‌آوری سلول‌هایی از زگیلک‌ها یا مخاط از مناطق مختلف مانند آلت تناسلی و مقعد است. نتایج آزمایش می‌تواند نشان دهنده وجود عفونت HPV و همچنین نوع و شدت عفونت باشد.

در هر صورت، همچنان پزشکان نکته‌ای که باید در نظر بگیرند، این است که تعداد انواع مختلف HPV در مردان کمتر از زنان است و برنامه‌های آزمایش و تشخیص برای مردان ممکن است متفاوت باشد. بهتر است با پزشک خود در مورد نیاز به آزمایش HPV و راهنمایی‌های خاص برای آن در مردان صحبت کنید.

کاربرد آزمایش HPV (زگیل تناسلی)

این آزمایش برای بررسی نوع HPV که می تواند منجر به سرطان دهانه رحم شود استفاده می شود. اغلب همزمان با آزمایش پاپ اسمیر انجام می شود، روشی که سلول های غیرطبیعی را که می توانند منجر به سرطان دهانه رحم نیز شوند بررسی می کند. زمانی که تست HPV و پاپ اسمیر همزمان انجام می شود، به آن تست همزمان می گویند.

HPV به خودی خود سرطان نیست، اما می تواند تغییراتی در بدن ایجاد کند که منجر به سرطان شود. عفونت های HPV معمولا خود به خود از بین می روند. وقتی این کار را نمی کنند، می توانند باعث رشد انواع خاصی از سرطان شوند. این شامل:

  • سرطان دهانه رحم در زنان
  • سرطان آلت تناسلی در مردان
  • سرطان مقعد در زنان و مردان
  • سرطان اوروفارنکس، سرطان در پشت گلو، از جمله قاعده زبان و لوزه ها

همه این سرطان ها ناشی از عفونت های HPV هستند که از بین نرفتند. سرطان بسیار کند رشد می کند. تشخیص ممکن است تا سال ها یا حتی دهه ها پس از ابتلای فرد به HPV نباشد. در حال حاضر، هیچ راهی برای دانستن اینکه چه کسی پس از ابتلا به HPV به سرطان مبتلا می شود، وجود ندارد.

چه زمانی نیاز به آزمایش HPV دارید؟
  • سن شما بین 30 تا 65 سال است: انجمن سرطان آمریکا توصیه می‌کند که زنان در این گروه سنی هر پنج سال یک بار آزمایش HPV را همراه با آزمایش پاپ اسمیر (تست مشترک) انجام دهند.
  • نتیجه آزمایش پاپ اسمیر شما غیرطبیعی باشد: در این صورت، انجام تست HPV توصیه می‌شود.
  • سن شما کمتر از 30 سال است: برای زنان زیر 30 سال که نتایج آزمایش پاپ اسمیر آنها طبیعی است، انجام تست HPV توصیه نمی‌شود. سرطان دهانه رحم در این گروه سنی نادر است، اما عفونت HPV شایع است و بیشتر این عفونت‌ها در زنان جوان بدون نیاز به درمان برطرف می‌شوند.
1235
دلایل انجام آزمایش اچ پی وی HPV

دلایل مختلفی برای توصیه یا انجام آزمایش HPV وجود دارد:

غربالگری سرطان دهانه رحم:

آزمایش HPV اغلب به عنوان بخشی از برنامه های غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود. سویه های پرخطر HPV، به ویژه HPV انواع 16 و 18، به شدت با ایجاد سرطان دهانه رحم مرتبط هستند. آزمایش HPV می تواند به شناسایی زنانی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به ناهنجاری های دهانه رحم یا سرطان هستند کمک کند.

نتایج غیرطبیعی پاپ اسمیر:

اگر تست پاپ اسمیر، که آزمایشی است که سلول های دهانه رحم را از نظر ناهنجاری بررسی می کند، نتایج غیرطبیعی مانند سلول های سنگفرشی آتیپیک با اهمیت نامشخص (ASCUS) یا ضایعات داخل اپیتلیال سنگفرشی درجه پایین (LSIL) را نشان دهد، آزمایش HPV ممکن است برای تعیین وجود عفونت HPV انجام شود. این به ارائه اطلاعات اضافی برای مدیریت و پیگیری مناسب کمک می کند.

آزمایش همزمان با پاپ اسمیر:

در برخی موارد، آزمایش HPV ممکن است در کنار آزمایش پاپ اسمیر به عنوان یک روش غربالگری اولیه انجام شود. نشان داده شده است که این رویکرد، که به عنوان آزمایش مشترک شناخته می شود، در مقایسه با آزمایش پاپ اسمیر به تنهایی، تشخیص ضایعات دهانه رحم با درجه بالا را بهبود می بخشد، به ویژه در زنان بالای 30 سال.

نظارت پس از درمان:

پس از درمان دیسپلازی دهانه رحم یا ضایعات پیش سرطانی، ممکن است از تست HPV برای نظارت بر وجود عفونت‌های مداوم یا مکرر HPV استفاده شود. این به ارزیابی اثربخشی درمان و خطر عوارض بعدی کمک می کند.

ارزیابی خطر:

آزمایش HPV می تواند اطلاعات ارزشمندی در مورد خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در فرد ارائه دهد. نتایج منفی تست HPV می تواند نشان دهنده خطر کمتر باشد، در حالی که نتایج مثبت نشان دهنده وجود سویه های پرخطر HPV و نیاز به نظارت دقیق تر یا آزمایش های تشخیصی بیشتر است.

پیگیری پس از واکسیناسیون HPV:

واکسن های HPV برای محافظت در برابر برخی از گونه های پرخطر HPV در دسترس هستند. پس از دریافت واکسن HPV، افراد ممکن است تحت آزمایش HPV به عنوان بخشی از مراقبت های بعدی قرار گیرند تا مطمئن شوند که با سایر انواع پرخطر HPV که تحت پوشش واکسن نیستند، آلوده نشده اند.

ارزیابی زگیل تناسلی:

عفونت HPV می تواند باعث ایجاد زگیل تناسلی شود. آزمایش HPV ممکن است برای تایید وجود سویه های پرخطر HPV مرتبط با این زگیل ها و تعیین گزینه های درمانی مناسب استفاده شود.

ارزیابی خطر سایر سرطان‌ها:

عفونت HPV همچنین با انواع دیگر سرطان‌ها مانند سرطان مقعد، واژن، فرج، آلت تناسلی و اوروفارنکس مرتبط است. در موارد خاص، آزمایش HPV ممکن است برای ارزیابی خطر ابتلا به این سرطان ها، به ویژه در افرادی که عفونت های HPV مداوم یا پرخطر دارند، استفاده شود.

آزمایش در جمعیت‌های خاص:

آزمایش HPV ممکن است در جمعیت‌های خاصی توصیه شود، مانند افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند (به عنوان مثال، گیرندگان پیوند عضو یا مبتلایان به HIV/AIDS)، که ممکن است در معرض خطر بالاتر ابتلا به عفونت‌های HPV مداوم یا شدید باشند.

آیا آزمایش HPV برای مردان هم وجود دارد؟

بله، آزمایش HPV برای مردان نیز وجود دارد. اگرچه بیشتر تحت عنوان آزمایش HPV در زنان شناخته می‌شود، اما در مردان نیز می‌توان این آزمایش را انجام داد. دلیل اصلی انجام آزمایش HPV در مردان نیز مرتبط با تشخیص سرطان و زگیلک‌های جنسی است.

در حال حاضر هیچ آزمایش تایید شده ای برای HPV در مردان وجود ندارد.

CDC آزمایش روتین (که “غربالگری” نیز نامیده می شود) را برای HPV در مردان توصیه نمی کند. CDC همچنین آزمایش روتین برای بیماری های HPV را قبل از اینکه علائم یا علائمی در مردان وجود داشته باشد توصیه نمی کند. برخی از پزشکان برای مردانی که ممکن است در معرض خطر بیشتری برای سرطان مقعد باشند، تست پاپ مقعدی را ارائه می دهند. این شامل مردان مبتلا به HIV یا مردانی است که رابطه جنسی مقعدی دارند. اگر علائمی دارید و در مورد سرطان نگرانی دارید، لطفاً به یک پزشک مراجعه کنید.

در مردان، HPV عموماً با زگیلک‌های جنسی (زگیلک‌های پوستی و مخاطی در مناطقی مانند آلت تناسلی، مقعد، دهان و حلق) منتقل می‌شود. این عفونت می‌تواند باعث تشکیل زگیلک‌های جنسی، پلیپ‌های آنوس، سرطان سر و گردن رحم، سرطان مقعد، سرطان دهان و حلق، و سایر نوعی سرطان‌ها شود.

مردانی که به فعالیت جنسی مشترک پرداخته‌اند، خطر ابتلا به عفونت HPV را دارند. بنابراین، آزمایش HPV در مردان با ریسک‌های بالاتر از قبیله‌های زنان وجود دارد. اگر یک مرد علائمی از زگیلک جنسی دارد یا برای بررسی سلامت جنسی و احتمال عفونت HPV نگران است، می‌تواند با پزشک خود در مورد انجام آزمایش HPV مشورت کند.

آزمایش HPV در مردان معمولاً با یک روش نمونه‌برداری مشابه به آزمایش در زنان انجام می‌شود. نمونه‌برداری معمولاً شامل جمع‌آوری سلول‌هایی از زگیلک‌ها یا مخاط از مناطق مختلف مانند آلت تناسلی و مقعد است. نتایج آزمایش می‌تواند نشان دهنده وجود عفونت HPV و همچنین نوع و شدت عفونت باشد.

در هر صورت، همچنان پزشکان نکته‌ای که باید در نظر بگیرند، این است که تعداد انواع مختلف HPV در مردان کمتر از زنان است و برنامه‌های آزمایش و تشخیص برای مردان ممکن است متفاوت باشد. بهتر است با پزشک خود در مورد نیاز به آزمایش HPV و راهنمایی‌های خاص برای آن در مردان صحبت کنید.

تفسیر نتیجه تست اچ پی وی​

آزمایش HPV اغلب به عنوان بخشی از برنامه های غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده می شود. سویه های پرخطر HPV، به ویژه HPV انواع 16 و 18، به شدت با ایجاد سرطان دهانه رحم مرتبط هستند. آزمایش HPV می تواند به شناسایی زنانی که در معرض خطر بالاتر ابتلا به ناهنجاری های دهانه رحم یا سرطان هستند کمک کند.

نتایج شما به صورت منفی، که به آن نرمال نیز می گویند، یا مثبت، که غیر طبیعی نیز نامیده می شود، داده می شود.

منفی / عادی. هیچ HPV پرخطری یافت نشد. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است به شما توصیه کند بسته به سن و سابقه پزشکی خود، پنج سال دیگر یا زودتر برای غربالگری مجدد مراجعه کنید.

مثبت/غیر طبیعی HPV پرخطر یافت شد. به این معنی نیست که سرطان دارید. این بدان معناست که ممکن است در آینده در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دهانه رحم باشید. ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی شما ممکن است آزمایش‌های بیشتری را برای نظارت و/یا تشخیص وضعیت شما تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • کولپوسکوپی، روشی که در آن پزشک از یک ابزار بزرگ‌نمایی ویژه (کولپوسکوپ) برای مشاهده واژن و دهانه رحم استفاده می‌کند.
  • بیوپسی دهانه رحم، روشی که در آن پزشک نمونه‌ای از بافت دهانه رحم را برای بررسی زیر میکروسکوپ می‌گیرد.
  • آزمایشات همزمان بیشتر (HPV و پاپ اسمیر)

اگر نتایج شما مثبت بود، مهم است که آزمایشات منظم یا مکرر انجام دهید. ممکن است دهه ها طول بکشد تا سلول های غیرطبیعی دهانه رحم به سرطان تبدیل شوند. در صورت یافتن زودهنگام، سلول های غیرطبیعی را می توان قبل از تبدیل شدن به سرطان درمان کرد. پیشگیری از سرطان دهانه رحم بسیار ساده تر از درمان آن پس از ایجاد آن است.

تفسیر آزمایش HPV برای بانوان

نمونه های ارائه شده در زیر مراحل کلی هستند که ممکن است هنگام دریافت نتایج HPV خود انجام دهید. پیروی از توصیه ها و دستورالعمل های پزشکان بسیار مهم است.

HPV یک بیماری پیچیده و دائماً در حال تغییر است و ممکن است همیشه در بین افراد معنای مشابهی نداشته باشد.

بنابراین مهم است که با پزشک خود صحبت کنید و بفهمید که نتایج برای شما چه معنایی دارد و چگونه روی زندگی شما در آینده تأثیر می گذارد.

نتایج منفی آزمایش HPV
HPV پرخطر

اطمینان بخش! وقت آن است که به زندگی خود ادامه دهید. آزمایش را طی 3-5 سال دیگر تکرار کنید.

HPV کم خطر

اطمینان بخش! وقت آن است که به زندگی خود ادامه دهید. آزمایش را طی 3-5 سال دیگر تکرار کنید.

نتایج مثبت آزمایش HPV
HPV پرخطر

ممکن است به شما گفته شود که پوست خود را برای هرگونه تغییر جدید زیر نظر بگیرید. ممکن است شریک زندگی شما نیز بخواهد واکسن HPV را دریافت کند. برای نظارت بر هرگونه تغییر، باید در آزمایش‌های اسمیر منظم شرکت کنید. اگر شریک زن دارید، باید آنها را نیز تشویق کنید تا در آزمایشات اسمیر شرکت کنند.

HPV کم خطر

مراقب علائم زگیل تناسلی باشید. اگر زگیل ظاهر شد، ممکن است بخواهید درمان زگیل را در نظر بگیرید. ممکن است شریک زندگی شما بخواهد واکسن HPV را دریافت کند. اگر شریک زن دارید، باید آنها را نیز تشویق کنید تا در آزمایشات اسمیر شرکت کنند.

سوالات متداول آزمایش Hpv

برای آمادگی برای آزمایش HPV، مراقبت های زیر را می توانید انجام دهید:

  • هماهنگی با پزشک: قبل از آزمایش HPV، با پزشک خود مشورت کنید. او می تواند شما را در مورد نحوه آماده سازی خاص برای آزمایش راهنمایی کند و پاسخگوی سوالات شما باشد.
  • اطلاعات پزشکی: به پزشک خود در مورد داروهایی که استفاده می کنید، وضعیت بارداری، تاریخچه بیماری ها و عوارض قبلی مرتبط با آزمایش HPV اطلاع دهید. این اطلاعات می تواند به پزشک کمک کند تا تصمیم درستی برای شما بگیرد.
  • زمان آزمایش: بهتر است با پزشک خود تاریخ مناسب برای آزمایش را تعیین کنید. آزمایش HPV بهتر است در میانه دوره قاعدگی انجام شود، اگرچه برخی از پزشکان ممکن است در سایر زمان های ماه هم آزمایش را توصیه کنند.
  • بهداشت تناسلی: قبل از آزمایش HPV، از انجام هرگونه دوش و استفاده از تمامی انواع محصولات تجمیعی تهیه شده برای بهداشت تناسلی خودداری کنید. این شامل استفاده از تامپون، دوش، ضد عفونی کننده و اسپری تناسلی است. این کارها ممکن است تأثیری بر نتایج آزمایش داشته باشند.
  • استراحت و آرامش: قبل از آزمایش، به بدن خود استراحت کافی دهید و از استرس و فعالیت های شدید خودداری کنید. استراحت کافی و آرامش می تواند در نتایج آزمایش تأثیر بگذارد.
  • در حین پریود نباید این آزمایش را انجام دهید. همچنین باید قبل از انجام آزمایش از فعالیت های خاصی اجتناب کنید.
  • از دو روز قبل از آزمایش خود از تامپون استفاده نکنید.
  • از داروهای واژینال یا فوم های ضد بارداری استفاده نکنید.
  • رابطه جنسی نداشته باشید.

هیچ خطر شناخته شده ای برای آزمایش HPV وجود ندارد. با اینکه آزمایش HPV به طور کلی ایمن و موثر در نظر گرفته می شود، چند خطر بالقوه مرتبط با این روش وجود دارد. توجه به این نکته مهم است که این خطرات در مقایسه با مزایای تشخیص زودهنگام و پیشگیری از سرطان دهانه رحم که به شدت با عفونت HPV مرتبط است، به طور کلی حداقل هستند. در اینجا برخی از خطرات احتمالی وجود دارد:

ناراحتی یا درد: در طول آزمایش HPV، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی نمونه ای از سلول ها را از دهانه رحم یا واژن با استفاده از سواب یا برس جمع آوری می کند. این فرآیند ممکن است باعث ناراحتی خفیف یا احساس فشار یا گرفتگی مختصری شود. با این حال، هر گونه درد یا ناراحتی معمولاً کوتاه مدت است.

خونریزی: در برخی موارد، جمع آوری سلول ها برای آزمایش HPV می تواند باعث خونریزی خفیف شود، به خصوص اگر دهانه رحم ملتهب یا حساس باشد. این خونریزی معمولا جزئی است و خود به خود متوقف می شود.

نتایج منفی کاذب: آزمایش‌های HPV با هدف تشخیص وجود سویه‌های پرخطر HPV که با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند، انجام می‌شود. با این حال، مانند هر آزمایش پزشکی، احتمال نتایج منفی کاذب وجود دارد. این به این معنی است که آزمایش ممکن است در شناسایی ویروس حتی در صورت وجود شکست بخورد. عواملی مانند جمع‌آوری ناکافی نمونه یا زمان‌بندی آزمایش نسبت به عفونت می‌تواند به منفی کاذب کمک کند.

نتایج مثبت کاذب: آزمایش‌های HPV ممکن است نتایج مثبت کاذب نیز ایجاد کنند که نشان دهنده وجود سویه‌های پرخطر HPV در زمانی است که واقعاً هیچ عفونتی وجود ندارد یا فقط سویه‌های کم خطر وجود دارند. مثبت کاذب می تواند منجر به آزمایش های اضافی و اضطراب غیر ضروری شود. برای کاهش این خطر، آزمایش‌های بعدی، مانند پاپ اسمیر یا کولپوسکوپی، اغلب برای تایید وجود سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم انجام می‌شود.

  • آزمایش HPV در بانوان به دنبال عفونت HPV دهانه رحم است. انواع پرخطر HPV را که احتمال بیشتری برای ایجاد پیش سرطان و سرطان دهانه رحم دارند، شناسایی می کند. اما آزمایش HPV نمی تواند پیش سرطان یا خود سرطان را تشخیص دهد.
  • تست پاپ برای یافتن تغییرات سلولی یا سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم استفاده می شود. تست پاپ نمی تواند HPV را تشخیص دهد.
  • هم تست HPV و هم تست پاپ اسمیر معمولاً در طول معاینه اسپکولوم انجام می شود. یکی دیگر از گزینه‌های آزمایش HPV این است که فرد از کیت برای جمع‌آوری نمونه واژن استفاده کند، در حالی که تحت نظارت یک پزشک است. این خود جمع آوری نامیده می شود و نیازی به معاینه لگنی ندارد.
  • تست HPV می تواند به تنهایی (تست اولیه HPV) یا همزمان با تست پاپ (تست مشترک) انجام شود.
  • اگر تست پاپ به خودی خود انجام شود و نتیجه مثبت (غیر طبیعی) باشد، می توان از همان نمونه برای تست HPV استفاده کرد.
  • اگر آزمایش HPV به خودی خود انجام شود و نتیجه مثبت (غیر طبیعی) باشد، می توان از همان نمونه برای آزمایش تغییرات سلولی یا سلول های غیر طبیعی استفاده کرد.

واکسن HPV به محافظت در برابر سرطان های ناشی از HPV کمک می کند، از جمله:

  • سرطان دهانه رحم
  • برخی از سرطان های دهان و گلو (سر و گردن).
  • برخی از سرطان های ناحیه مقعد و تناسلی
  • همچنین به محافظت در برابر زگیل تناسلی کمک می کند.

در انگلستان، دختران و پسران 12 تا 13 ساله به طور معمول اولین واکسیناسیون HPV را زمانی که در سال 8 مدرسه هستند، ارائه می کنند. دوز دوم 6 تا 24 ماه پس از اولین دوز ارائه می شود.

مهم است که هر دو دوز واکسن را داشته باشید تا به درستی محافظت شوید.

Gardasil واکسن HPV است که از سال 2012 در برنامه واکسیناسیون NHS استفاده می شود.

در طول سال تحصیلی 2021 تا 2022، واکسن HPV مورد استفاده در برنامه NHS به Gardasil 9 تغییر خواهد کرد.

گارداسیل 9 در برابر 9 نوع HPV محافظت می کند: 6، 11، 16، 18، 31، 33، 45، 52 و 58. در بین آنها، انواع 16 و 18 علت اکثر سرطان های دهانه رحم در بریتانیا (بیش از 80٪) است. . انواع 31، 33، 45، 52 و 58 باعث 15 درصد بیشتر سرطان های دهانه رحم می شوند.

این نوع HPV همچنین باعث بیشتر سرطان های مقعد و برخی سرطان های ناحیه تناسلی و سر و گردن می شود.

انواع 6 و 11 HPV باعث حدود 90 درصد زگیل های تناسلی می شود، بنابراین استفاده از گارداسیل 9 به محافظت از دختران و پسران در برابر سرطان و زگیل تناسلی کمک می کند.

واکسیناسیون HPV در برابر سایر عفونت‌هایی که در طول رابطه جنسی منتشر می‌شوند، مانند کلامیدیا محافظت نمی‌کند و مانع باردار شدن دختران نمی‌شود، بنابراین انجام رابطه جنسی ایمن همچنان بسیار مهم است.

چه کسانی می توانند واکسن HPV را از طریق برنامه واکسیناسیون NHS تزریق کنند؟

دوز اول واکسن HPV به طور معمول به دختران و پسران 12 و 13 ساله در سال تحصیلی 8 ارائه می شود. دوز دوم 6 تا 24 ماه پس از دوز اول ارائه می شود.

اگر یکی از دوزهای واکسن HPV خود را فراموش کردید، با تیم ایمن سازی مدرسه یا جراحی پزشک عمومی صحبت کنید و برای دریافت دوز فراموش شده در اسرع وقت وقت بگیرید.

داشتن هر دو دوز واکسن برای محافظت کامل بسیار مهم است.